wtorek, 11 października 2011

Zagrożone ssaki Ameryki Południowej i Środkowej część III


Jaguarundi ( Puma yagouaroundi ) drapieżnik z rodziny kotów.

Występuje od północnej części Kalifornii i Teksasu w Ameryce Północnej aż po Patagonię w Ameryce Południowej.

Zamieszkuje lasy i zarośla, zwłaszcza w pobliżu wody, dżungle i lasy deszczowe oraz czasami otwarte równiny porośnięte wysoką trawą i krzewami.

jaguarundi ( Puma yagouaroundi )
trzy odmiany barwne : po lewej ; czerwony, po prawej ; szary, w środku ; czarny




pozostałe informacje patrz : 
http://beszamelispolkabezograniczen.blogspot.com/2010/06/zagrozone-ssaki-ameryki-ponocnej-czesc.html




Wilczek krótkouchy, pies błotny, lis błotny ( Atelocynus microtis ) drapieżnik z rodziny psowatych ( Canidae ). Synonim Dusicyon microtis - Vulpes microtis .


Występuje w Ameryce Południowej, w amazońskiej części Brazylii, w Peru, w Ekwadorze i w Kolumbii, szczątkowe populacje występują w Boliwii, w południowo-wschodniej i w południowo-zachodniej Brazylii, Paragwaju oraz w północno-wschodniej i północno-zachodniej Argentynie.

Zamieszkuje głównie nizinne deszczowe lasy wzdłuż rzek i strumieni, bagna i trzęsawiska, tereny podmokłe i zalewowe.

wilczek krótkouchy ( Atelocynus microtis )

Aktywny w ciągu całego roku i całej doby, chociaż większość obserwacji dokonano w ciągu dnia.
Przypuszcza się, że jest jednak ssakiem bardziej nocnym. Żyje w parach, małych grupach ( 3-4 osobniki ) lub samotnie.
Samiec nieco mniejszy od samicy. Dobrze pływa.
Zaniepokojony wydziela silny, piżmowy zapach z gruczołów przyodbytniczych.
Na kryjówki wybiera nory dużych gryzoni, kłody drzew, jamy lub zagłębienia wśród korzeni drzew.
Żywi się głównie rybami, ale także płazami, gadami, skorupiakami, owadami, małymi ssakami oraz owocami.
Niewiele wiadomo na temat długości ciąży oraz biologii rozrodu tego gatunku.
Z obserwacji wynika, że samica rodzi 2-3 młode. Szczenięta przychodzą na świat w maju lub czerwcu, ale zaobserwowano je także w kwietniu, wrześniu i listopadzie.
Nie ustalono jak długo trwa laktacja oraz kiedy młode usamodzielniają się.

wilczek krótkouchy ( Atelocynus microtis )

Opisane podgatunki :
- Atelocynus microtis microtis - dorzecze Orinoko i Amazonki
- Atelocynus microtis sciateri - Patagonia

Wilczek krótkouchy jest uważany za najrzadszego ssaka mięsożernego z Ameryki Południowej.
Jego obecna populacja szacowana jest na około 15 000 osobników. 
Zagrożeniem dla tego gatunku jest utrata siedlisk i choroby przenoszone przez psy domowe ( nosówka i parwowiroza ). Innym zagrożeniem jest polowanie dla mięsa i futra.
Gatunek nie jest ujęty w Załącznikach CITES.
Chroniony przez prawo Brazylii, znajduje się na wstępnej liście zagrożonych gatunków w Kolumbii.
Brak wysiłków w ochronie gatunku w innych krajach Ameryki Południowej, chociaż chroniony jest na papierze w większości krajów swojego zasięgu.
W ciągu ostatniej dekady jego obecność potwierdzono w kilku obszarach chronionych Boliwii, Brazylii, Ekwadoru i Peru.


wilczek krótkouchy ( Atelocynus microtis ) z owocem melona


W warunkach wiwaryjnych - brak danych.
W oficjalnych hodowlach nie występuje.
W przeszłości w latach 60 - 70-tych XX wieku spotkać go można było w ogrodach zoologicznych U.S.A. ( Lincoln Park Zoo, Oklahoma City Zoo, San Antonio Zoo, Brookfield Zoo ).
Większość osobników nie przeżywała dłużej niż około roku.
Jedynie dwa osobniki przeżyły dłużej : jeden - 9 lat, drugi - 11 lat.




Majkong, lis krabojad ( Cerdocyon thous ) drapieżnik z rodziny psowatych ( Canidae ). Synonim Dusicyon thous.


Występuje w Ameryce Południowej, od Wenezueli, Kolumbii, Gujan przez brazylijską Amazonię po Boliwię, Urugwaj oraz północno-wschodnią i północno-zachodnią Argentynę.

Zamieszkuje lasy i sawanny, zarośla oraz plantacje ( trzciny cukrowej, melonów, ananasów ), pastwiska czy nawet tereny wylesione.

portret Cerdocyon thous 

Aktywny w ciągu całego roku, głównie w godzinach nocnych. Szczyt aktywności po zapadnięciu zmroku i przed świtem.
Żyje w parach monogamicznych. W porze deszczowej para jest bardziej tolerancyjna wobec innych par niż w porze suchej. Terytoria poszczególnych par często zachodzą na siebie. Para opuszcza wspólnie kryjówkę, lecz poluje osobno. Jednak w okresie wychowu młodych osobniki dzielą się zdobyczą.
Dobrze pływa i nie unika wody.
Na kryjówki wybiera wszelkie naturalne jamy i zagłębienia, nory dużych gryzoni, kłody drzew, jaskinie czy gęste zarośla.
Jest wszystkożerny, chociaż 80% pożywienia stanowi dieta mięsna a reszta to pokarm roślinny.
Może rozmnażać się przez cały rok. Szczyt urodzeń w styczniu i lutym. W ciągu roku dwa mioty w odstępach 7-8 miesięcy.
Okres ciąży to 52-59 dni. Samica rodzi 3-6 szczeniąt w miocie. Młode po około 14 dniach otwierają oczy i słyszą. Po około miesiącu mogą spożywać stały pokarm. Okres laktacji trwa około 90 dni. Po odstawieniu opieka rodzicielska trwa jeszcze przez 3 miesiące. Po tym okresie rodzina rozpada się.

majkong ( Cerdocyon thous )

Opisane podgatunki :
- Cerdocyon thous angulensis - wschodnia Brazylia
- Cerdocyon thous apollinaris - wschodnie stoki Andów w Kolumbii
- Cerdocyon thous aquilis - północna Wenezuela, Santa Marta ( Kolumbia )
- Cerdocyon thous azarae - północno-wschodnia i środkowa Brazylia
- Cerdocyon thous brachyteles - Cayenne ( Gujana Francuska )
- Cerdocyon thous cancrivorus - Chapada ( południowa Brazylia )
- Cerdocyon thous entrerianus - południowa Brazylia, Boliwia, Urugwaj, Paragwaj, Argentyna - zagrożony CITES II
- Cerdocyon thous germanus - region Bogoty ( Kolumbia )
- Cerdocyon thous guaraxa - północna Brazylia
- Cerdocyon thous jucundus - północno-zachodnia Argentyna
- Cerdocyon thous lunaris - południowa Gujana
- Cerdocyon thous melampus - Mato Grosso ( Brazylia )
- Cerdocyon thous mimax - Chapada, Mato Grosso ( Brazylia )
- Cerdocyon thous riograndensis - Rio Grande do Sul, Sao Lourenco ( Brazylia )
- Cerdocyon thous robustior - Lagoa Santa Caves ( Brazylia )
- Cerdocyon thous rudis - Demerara ( Gujana )
- Cerdocyon thous savannarum - Maripa ( Wenezuela )
- Cerdocyon thous thous - południowo-wschodnia Wenezuela, Gujana, Surinam, Gujana Francuska, północna Brazylia
- Cerdocyon thous tucumanus - Tucuman ( Argentyna )
- Cerdocyon thous vetulus - Marajo Island ( Brazylia )

Gatunek uważany za zagrożony, po mimo dostosowywania się do terenów wylesianych jak i rolniczych.
Główne zagrożenia to : utrata siedlisk oraz choroby przenoszone przez psy domowe ( nosówka i parwowiroza ). Innym zagrożeniem jest polowanie dla futra i mięsa, chociaż futro nie jest zbyt cenne.
Ujęty w Załączniku CITES II.
Na terenach rolniczych uważany za szkodnika i tępiony.
Występuje w wielu chronionych i nie chronionych obszarach w zasięgu występowania.
Brak środków ochronnych proponowanych dla tego gatunku.


majkong ( Cerdocyon thous ) w warunkach zoo


W niewoli - rzadki.
Głównie ogrody zoologiczne U.S.A. i Ameryki Południowej.
Może dożyć około 15-16 lat.
Rozmnażany w warunkach zoo. "Eksponowany" pojedynczo lub w parach, w wolierach o urozmaiconej zabudowie i licznych kryjówkach.




+Wilk falklandzki ( Dusicyon australis ) drapieżnik z rodziny psowatych ( Canidae ). Synonim Dusicyon antarcticus. Uznany za wymarły od 1876 roku, kiedy zabito ostatniego żywego osobnika. Był endemitem dla Falklandów ( Malwinów ).


Występował w Ameryce Południowej, na Wyspach Falklandzkich ( Malwinach ) u wybrzeży południowej Argentyny.


Zamieszkiwał prawdopodobnie wszystkie dostępne siedliska na wyspach czyli zarośla, łąki, torfowiska i bagna oraz skaliste wybrzeża.


samica wilka falklandzkiego ( Dusicyon australis ) - eksponat muzealny


Odkryty w 1690 roku, opisany przez Kerra w 1792 roku. Również przez Darwina w 1833 roku.
Pochodzenie gatunku jest nie jasne. Istnieją dwie teorie na wyjaśnienie tego zagadnienia.
Jedna mówi o sprowadzeniu go jako zwierzęcia domowego przez rdzennych mieszkańców w czasach prehistorycznych i ponownym "zdziczeniu".
Druga zakłada przekroczenie pomostu lądowego w czasie ostatniego zlodowacenia.


Gatunek słabo poznany i nie wiele wiadomo na temat jego biologii.
Wiadomo, że był nie płochliwy przez co stał się łatwym łupem myśliwych.
Odżywiał się ptakami i młodymi fok i uchatek.

Opisano dwa podgatunki :
- Dusicyon australis australis - z zachodniego Falklandu - wymarły
- Dusicyon australis darwini - ze wschodniego Falklandu - wymarły

Przybycie handlarzy futrami w roku 1830 oraz szkockich osadników doprowadziło do wytępienia wilka falklandzkiego.








Pancernik olbrzymi ( Priodontes maximus ) ssak z rodziny pancerników ( Dasypodidae ), z podrzędu Cingulata, z rzędu szczerbaków ( Xenarthra ). Synonim Priodontes gigas - Dasypus gigas - Dasypus maximus - Priodon maximus.


Występuje w Ameryce Południowej, od południowo-wschodniej Wenezueli i Gujan na północy kontynentu przez północno-wschodnią Brazylię, Paragwaj do północnej Argentyny.

Zamieszkuje gęste, krzewiaste poszycie różnych typów lasów oraz sawanny, zwykle na obszarach o dużej populacji termitów.

portret - pancernik olbrzymi ( Priodontes maximus ) 

Aktywny w ciągu całego roku, w godzinach nocnych, około 4-5 godzin w czasie doby. Pozostały czas spędza śpiąc w norze. Żyje samotnie, w pary łączy się tylko w okresie rui.
Kryjówki zakłada w norach samodzielnie wykopanych, które mogą mieć do 2 metrów głębokości.
Pancerz ochronny pancernika jest jednym z najlepszych środków obrony w świecie zwierząt. Składa się z grubych płytek rogowych sięgających od szyi aż po ogon. Na środku mają elastyczne złącze, umożliwiające zwierzęciu wygięcie grzbietu i dużą ruchliwość. W odróżnieniu od innych gatunków pancernik olbrzymi nie potrafi zwinąć się w kłębek. Napastnik odstraszany jest potężnymi pazurami, jeśli to nie pomaga ssak ucieka  szybko biegnąc. Przypuszcza się, że odbiera wibracje wywołane zbliżaniem się drapieżnika czy człowieka.
W czasie nocnych wędrówek wyszukuje dużych kopców termitów i mrowisk, które często niszczy w celu dotarcia do ich mieszkańców.
Odżywia się głównie termitami i mrówkami, ich larwami i jajami ale także innymi owadami, pająkami, małymi wężami lub nawet padliną.
Nie wiele wiadomo na temat zwyczajów godowych tego gatunku.
Samica po 4 miesiącach rodzi 1-2 młode. Młode rodzą się zawsze z 1 zapłodnionego jajeczka ( zjawisko poliembrioni ). Młody pancernik po urodzeniu ma miękką skórę, która szybko twardnieje. Młody osobnik ma ponad 100 zębów, których większość traci nim osiągnie dojrzałość. W ciągu 4-6 tygodni następuje odstawienie. Młode usamodzielniają się w 6 miesiącu życia.

młody osobnik pancernika olbrzymiego ( Priodontes maximus )

Opisane podgatunki :
- Priodontes maximus giganteus - Argentyna
- Priodontes maximus grandis - Paragwaj
- Priodontes maximus maximus - Gujana, Gujana Francuska

pancernik olbrzymi ( Priodontes maximus ) przed norą

Gatunek uznawany za zagrożony ze względu na polowania dla mięsa i utratę siedlisk ( wylesianie ).
Jest stale obecny w nielegalnym handlu dzikimi zwierzętami i ich częściami.
Ujęty w Załączniku CITES I.
Jest obecny w wielu obszarach chronionych. Muszą zostać podjęte kroki w celu ograniczenia polowań oraz utrzymania siedlisk, gdzie występują liczne populacje tego gatunku.


pancernik olbrzymi ( Priodontes maximus )


pancernik olbrzymi ( Priodontes maximus )


W niewoli - dość rzadki.
Nie udało się go rozmnożyć w warunkach wiwaryjnych.




Mrówkojadek ( Cyclopes didactylus ) ssak z rodziny Cyclopedidae, z podrzędu Vermilingua, zaliczany do grupy Pilosa, rzędu szczerbaków ( Xenarthra ).


Występuje od Ameryki Północnej ( Veracruz i Oaxaca w Meksyku ) przez Amerykę Środkową po Amerykę Południową ( do Boliwii - Dept. Santa Cruz ) i Brazylię.

Zamieszkuje różnorodne typy lasów.

samica mrówkojadka z młodym ( Cyclopes didactylus )

Żyje samotnie, chociaż terytorium samca pokrywa się z terytorium co najmniej 3 samic. W pary łączy się w okresie rui. Aktywny w nocy, dzień spędza śpiąc w dziupli lub przytulony do konaru drzewa. Prowadzi nadrzewny tryb życia i bardzo rzadko schodzi na ziemię.
Jest bardzo powolnym zwierzęciem, wykorzystującym chwytny ogon do przemieszczania się wśród koron drzew.
Gniazdo zakłada w dziupli drzewa, wyścielając je suchymi liśćmi.
Żywi się głównie mrówkami i termitami, ale także innymi owadami. Jest gatunkiem ściśle owadożernym.
Ciąża trwa 120-150 dni. Samica rodzi 1 młode, bardzo rzadko 2. 1 miot w ciągu roku.
Samiec pomaga w odchowie potomstwa. Młode jest noszone prze oboje rodziców, samiec często nosi młode na grzbiecie. Odstawienie następuje po około 4-6 tygodniach. Młode pozostaje z rodzicami przez co najmniej 6 miesięcy.

Opisane podgatunki :
- Cyclopes didactylus catellus - Wenezuela
- Cyclopes didactylus codajazensis - Codajaz, na północ od Rio Solimoes ( Brazylia )
- Cyclopes didactylus didactylus - Wenezuela, Trynidad, Gujana, Surinam, Gujana Francuska, północno-wschodnia Brazylia
- Cyclopes didactylus dorsalis - Kolumbia, Panama, Kostaryka, Nikaragua, Honduras, Belize
- Cyclopes didactylus eva - Caqueta ( Kolumbia )
-  Cyclopes didactylus ida - Ekwador
- Cyclopes didactylus juruanus - Rio Juruana ( Brazylia )
- Cyclopes didactylus melini - południowa Wenezuela, północna Brazylia
- Cyclopes didactylus mexicanus - Meksyk, Belize

Gatunek uznawany za nie zagrożony.
Główne zagrożenia to utrata siedlisk ( wylesianie ) oraz chwytanie i trzymanie jako maskotek domowych.
Mrówkojadek zwykle nie przeżywa długo w niewoli, czasami około 2 tygodni.
Jest obecny w wielu obszarach chronionych.


W warunkach wiwaryjnych - brak danych.




Mrówkojad olbrzymi, mrówkojad grzywiasty ( Myrmecophaga tridactyla ) ssak z rodziny Myrmecophagidae, z podrzędu Vermilingua, z grupy Pilosa, z rzędu szczerbaków ( Xenarthra ). Synonim Myrmecophaga jubata - Falcifer jubata.


Występuje w Ameryce Środkowej ( od południowego Belize i Gwatemali ) i Ameryce Południowej ( aż po północną Argentynę ).

Zamieszkuje różnorodne środowiska : lasy, sawanny, bagna oraz tereny rolnicze.

mrówkojad olbrzymi ( Myrmecophaga tridactyla ) w warunkach zoo

Aktywny w ciągu całego roku, jest ssakiem dziennym. Na obszarach gęsto zaludnionych lub w trakcie nie korzystnej pogody prowadzi nocny tryb życia. Żyje samotnie, w pary łączy się tylko w okresie rui. Często można spotkać samicę z młodym na grzbiecie.
Jest ssakiem terytorialnym o dużym rewirze mogącym wynosić do 9 000 ha, ale może wędrować w szerszym zakresie. Porusza się powoli, ale może szybko biegać. Doskonale pływa i w razie potrzeby potrafi się wspinać.
Na kryjówki wybiera opuszczone nory, gęste zarośla, kłody, zagłębienia i jamy w ziemi. Mimo posiadania zdolności do kopania, nie buduje samodzielnie nor.
W celu ochrony długich pazurów chodzi na palcach i nadgarstkach. Potrafi rozkopać twardą termitierę.
Żywi się mrówkami i termitami oraz ich larwami i jajami. Jest ściśle owadożernym gatunkiem chociaż może zjadać także owoce.
Może rozmnażać się przez cały rok lub sezonowo.
Po ciąży trwającej około 190 dni, samica rodzi 1 młode bardzo rzadko 2. Młode wkrótce po narodzinach wdrapuje się na grzbiet samicy. Okres laktacji trwa od 2 do 6 miesięcy. Młode usamodzielnia się w wieku 9 miesięcy - 2 lat, w zależności kiedy samica zajdzie w następną ciążę.

szkic mrówkojada olbrzymiego ( Myrmecophaga tridactyla )

 Opisane podgatunki :
- Myrmecophaga tridactyla artata - północno-wschodnia część Ameryki Południowej
- Myrmecophaga tridactyla centralis - Ameryka Środkowa
- Myrmecophaga tridactyla tridactyla - Urugwaj, Peru, Wenezuela, Paragwaj, Gran Chaco ( Boliwia ), Argentyna

mrówkojad olbrzymi ( Myrmecophaga tridactyla ) w czasie żerowania

Gatunek uznany za zagrożony.
Główne zagrożenia to :
- utrata siedlisk
- degradacja i niszczenie środowiska naturalnego
- pożary wywoływane przez ludzi zwłaszcza na terenach rolnych ( Ameryka Środkowa )
- polowanie dla mięsa, skóry i innych części ( pazury )
- nielegalny handel dzikimi zwierzętami i ich częściami
- uznawany za szkodnika na terenach rolniczych
- wzrost karamboli drogowych z udziałem mrówkojada, kończących się śmiercią zwierzęcia
- zdziczałe psy domowe
Ujęty w Załączniku CITES II.
Objęty Czerwonymi Listami Gatunków Zagrożonych w kilku krajach w swoim zasięgu i chroniony prawem tych krajów.
Występuje w wielu obszarach chronionych.


mrówkojad olbrzymi ( Myrmecophaga tridactyla ) w warunkach ogrodu zoologicznego


W warunkach wiwaryjnych należy do dość często "eksponowanych" gatunków.
Trzymany jest pojedynczo lub w parach, często wspólnie z innymi gatunkami z Ameryki Południowej.
Zdarza się, że mrówkojad olbrzymi w czasie wędrówki po wybiegu, napotkawszy przeszkodę w postaci ogrodzenia stara się ją pokonać wspinając się na nie. Nie jest to jednak częste zachowanie, gdyż nie jednokrotnie wybiegi tych ssaków są otoczone ogrodzeniem o wysokości 1,5 metra.
Jest ssakiem spokojnym, aktywnym głównie w godzinach karmienia. Odżywia się go głównie specjalnie sporządzoną mieszaniną, zawierającą zarówno białko roślinne jak i zwierzęce.
Dość dobrze rozmnaża się w niewoli.
W polskich ogrodach zoologicznych udało się go rozmnożyć we Wrocławiu w latach 1930-1933.
W U.S.A. w Zoo w Cincinnati uzyskuje się przychówek praktycznie co roku.

mrówkojad olbrzymi ( Myrmecophaga tridactyla ) - samica z młodym

młody osobnik na grzbiecie matki mrówkojada olbrzymiego ( Myrmecophaga tridactyla ) - Atris Zoo Amsterdam

mrówkojad olbrzymi ( Myrmecophaga tridactyla ) - Zoo Wrocław

mrówkojad olbrzymi ( Myrmecophaga tridactyla ) - Zoo Duisburg




Tamandua meksykański, tamandua północny ( Tamandua mexicana ) ssak z rodziny      Myrmecophagidae, z podrzędu Vermilingua, z grupy Pilosa, z rzędu szczerbaków ( Xenarthra ). 


Występuje od Ameryki Północnej ( wschodni Meksyk - Tamaulipas ) przez Amerykę Środkową po Amerykę Południową ( północno-zachodnie Peru, północno-zachodnia Wenezuela, Kolumbia i Ekwador ).


Zamieszkuje głównie skraj lasu, porośnięte drzewami sawanny, zarośla ciernistych krzewów oraz górskie i nizinne lasy deszczowe. Spotkać go można też na plantacjach.


tamandua meksykański ( Tamandua mexicana )


Aktywny w ciągu całego roku, w godzinach nocnych. Żyje samotnie, w pary łączy się w okresie rui.
Porusza się wolno zarówno po ziemi jak i po drzewach. Prowadzi głównie nadrzewny tryb życia, ale pokarmu poszukuje też na ziemi.
Na kryjówki wybiera dziuple drzew, nory innych zwierząt, gęste zarośla.
Wydaje syczące dźwięki oraz produkuje silny zapach z gruczołów odbytowych. W razie zagrożenia broni się ostrymi pazurami.
Żywi się głównie mrówkami i termitami ale również pszczołami i ich miodem.
Ruja odbywa się na jesieni.
Po 130 - 190 dniach samica rodzi 1 młode, rzadziej 2. Samica nosi młode na grzbiecie lub na boku. Młode pozostaje z matką około 1 roku.

tamandua północny czyli meksykański ( Tamandua mexicana )
Opisane podgatunki :
- Tamandua mexicana chiriquensis - Chiriqui ( Panama ), Kolumbia
- Tamandua mexicana hesperia - Meksyk - zagrożony
- Tamandua mexicana instabilis - Kolumbia
- Tamandua mexicana mexicana - Meksyk - zagrożony
- Tamandua mexicana opistholeuca - Gwatemala ( zagrożony ), Kostaryka, Ekwador, Kolumbia
- Tamandua mexicana punensis - Ekwador, Puna Island
- Tamandua mexicana sellata - Honduras
- Tamandua mexicana tambensis - Ekwador?
- Tamandua mexicana tenuirostris - Veracruz ( Meksyk )

tamandua meksykański ( Tamandua mexicana )

Gatunek uznawany za zagrożony ze względu na zmiany siedliskowe, pożary i wypadki drogowe ( dużo zwierząt ginie przekraczając szosy ).
Prześladowana i tępiona w Ekwadorze. Rdzenni mieszkańcy Ameryki polują na nią dla mięsa i skóry.
Innym zagrożeniem dla gatunku jest nielegalny handel dzikimi zwierzętami.
Populacja z Gwatemali jest ujęta w Załączniku CITES III. Chroniona przez prawo krajowe na terenie Meksyku.
Występuje w kilku obszarach chronionych między innymi w :
- National Park Soberania - Panama
- National Park Machalla
- Ecological Reserve Arenillas
- Ecological Reserve Cotacachi-Cayapas
- Ecological Reserve Mache-Chindul
- Ecological Reserve Manglares Churute - wszystkie w Ekwadorze.


tamandua meksykański ( Tamandua mexicana )


W niewoli - rzadka.
" Prezentowana " przez nie które ogrody zoologiczne Europy i U.S.A.
Wymaga przestronnej woliery zabudowanej konarami drzew. Trzymana z reguły pojedynczo.
Odżywiana specjalną mieszanką z mielonego mięsa, jaj, kaszy lub ryżu i mleka.




Tamandua czteropalczasty, tamandua południowy ( Tamandua tetradactyla ) ssak z rodziny      Myrmecophagidae, z podrzędu Vermilingua, z grupy Pilosa, z rzędu szczerbaków ( Xenarthra ). 


Występuje w Ameryce Południowej, od Wenezueli i Trynidadu do północnej Argentyny, południowej Brazylii i Urugwaju.

Zamieszkuje suche i wilgotne lasy, sawanny porośnięte drzewami, zarośla, tropikalny las wzdłuż rzek i strumieni, górskie lasy do wysokości 2000 m n.p.m.

tamandua czteropalczasty ( Tamandua tetradactyla )

Aktywna głównie w nocy, ale również w ciągu dnia, w ciągu całego roku. Żyje samotnie, w pary łączy się tylko w okresie rui.
Gniazda i kryjówki zakłada w dziuplach drzew, wydrążonych pniach lub w opuszczonych norach innych zwierząt.
Jest gatunkiem nadrzewnym, na ziemi porusza się dość niezdarnie.
Jak poprzedni gatunek zaatakowana syczy i uwalnia nieprzyjemny zapach z gruczołów odbytu. Broni się też ostrymi pazurami.

tamandua czteropalczasty ( Tamandua tetradactyla ) w postawie obronnej

Odżywia się głównie mrówkami i termitami ale także pszczołami, osami, miodem i sporadycznie dojrzałymi owocami.
Ruja odbywa się na jesieni.
Po 130-190 dniach ciąży, samica rodzi 1 rzadko 2 młode. Młode różni się często ubarwieniem od matki mając barwę od biali do czerni. Samica nosi młode na plecach lub boku. Młode pozostaje z matką około roku.

Tamandua tetradactyla bivittata 

Opisane podgatunki :
- Tamandua tetradactyla bivittata - Kolumbia, Brazylia
- Tamandua tetradactyla brasiliensis - Recife, Pernambuco ( Brazylia )
- Tamandua tetradactyla chapadensis - Chapada, Mato Grosso ( Brazylia ), Urugwaj, Argentyna - zagrożony CITES II
- Tamandua tetradactyla crispa - Gujana
- Tamandua tetradactyla kriegi - Argentyna, wschodnia Boliwia, Paragwaj
- Tamandua tetradactyla longicaudata - Surinam
- Tamandua tetradactyla longicaudatus - północna Brazylia, Gujana, Gujana Francuska, Surinam, Wenezuela
- Tamandua tetradactyla myosura - Brazylia
- Tamandua tetradactyla nigra - Gujana Francuska
- Tamandua tetradactyla opisthomelas - Brazylia
- Tamandua tetradactyla quadridactyla - Brazylia
- Tamandua tetradactyla quichna - zachodnia Brazylia, Peru
- Tamandua tetradactyla straminea - Mato Grosso, Rio Grande do Sul, Chapada ( Brazylia )
- Tamandua tetradactyla tetradactyla - wschodnia Brazylia

Tamandua tetradactyla kriegi

Tamandua tetradactyla longicaudata

Tamandua tetradactyla tetradactyla

różne ubarwienie tamandua cztropalczastej ( Tamandua tetradactyla ) 

Gatunek uznawany za nie zagrożony ze względu na dość szeroki zasięg. Zagrożone mogą być lokalne populacje poprzez utratę siedlisk, pożary, wypadki drogowe. Poluje się na nią głównie dla grubych ścięgien z ogona oraz mięsa. Łapana jest też dość często przez handlarzy dzikimi zwierzętami. W Urugwaju na gatunek ma wpływ rozwój plantacji eukaliptusa.
Podgatunek Tamandua tetradactyla chapadensis został ujęty w Załączniku CITES II.
Gatunek jest obecny w wielu obszarach chronionych.
Potrzebne są systematyczne badania dotyczące dynamiki i gęstości populacji w różnych częściach jej zasięgu.


samica z młodym podczas żerowania - tamandua czteropalczasty ( Tamandua tetradactyla )


W niewoli - rzadko ale częściej niż poprzedni gatunek.
Najczęściej "prezentowana" w ogrodach zoologicznych Europy i U.S.A.
Wymaga przestronnej woliery dobrze zabudowanej konarami drzew.
Trzymana z reguły pojedynczo. Odżywiana jest specjalną mieszanką mięsa mielonego, jaj, kaszy lub ryżu i mleka. Spożywa także dojrzałe owoce.
Udało się ją kilkakrotnie rozmnożyć w warunkach zoo.
Długość życia w niewoli to 9,5 lat.

młody osobnik tamandua czteropalczastej w czasie żerowania

samica z młodym tamandua czteropalczastego ( Tamandua tetradactyla ) - Orlando Zoo 




Oposik Andersona ( Marmosa andersoni ) gatunek torbacza z rodziny dydelfów ( Didelphidae ).


Występuje w Ameryce Południowej, w południowym Peru.

Zamieszkuje nizinne lasy tropikalne do wysokości 1000 m n.p.m. oraz gęste zarośla.

oposik Andersona ( Marmosa andersoni ) - eksponat muzealny

Niewiele wiadomo na temat jego biologii.
Uważa się, że jest gatunkiem nocnym, prowadzącym nadrzewny tryb życia. Żyje samotnie.
Na kryjówki zajmuje opuszczone gniazda ptaków, dziuple drzew lub buduje samodzielnie gniazda wśród łodyg i liści.
Odżywia się głównie owadami, ale owoce także odgrywają ważną rolę w jego diecie.
Prawdopodobne jest, że reprodukcja jest podobna do Marmosa robinsoni.
Po 14 dniowej ciąży samica rodzi 6-14 młodych. Młode przyczepiają się do sutków matki i pozostają tak około 30 dni. Samica nie posiada torby. Młode są odstawiane po około 65 dniach od narodzin. Prawdopodobnie żyje około roku.

Nie opisano żadnych podgatunków.

Gatunek uznawany jest za krytycznie zagrożony.
Znany jest zaledwie z 7 osobników znalezionych na niewielkim obszarze.
Jeden okaz zebrany w 1954 roku oraz 6 okazów złowionych w latach 90-tych.
Jego siedlisko jest narażone na niekontrolowany wyręb lasu, nadmierny wypas zwierząt domowych i rozszerzanie się areału rolnego.
Potrzebne są badania w celu określenia wielkości populacji oraz jej dystrybucji i trendów.
Gatunek nie jest znany z obszarów chronionych, chociaż National Park Manu znajduje się pomiędzy dwoma znanymi lokalizacjami tego gatunku.

oposik z rodzaju Marmosa

W niewoli - brak danych.

















    

poniedziałek, 3 października 2011

Światowy Dzień Zwierząt - 4 Październik

Jak co roku 4 października obchodzony jest Światowy Dzień Zwierząt.

charakterystyczny torbacz czyli koala ( Phascolarctos cinereus )

portret słodkowodnego delfina czyli inii ( Inia geoffrensis humboldtiana )

leniwiec dwupalczasty ( Choloepus didactylus ) czyli Heniek z wrocławskiego zoo

wtorek, 27 września 2011

Ryjoskoczki z rodzaju Elephantulus przegląd gatunków część II

Elephantulus pilicaudus ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Opisany w 2008 roku przez Hannelie Smit.

Występuje w Afryce, w R.P.A. ( Northen Cape Province i w północno-zachodniej części Western Cape Province, w górach Karoo Mountains ). Uznany za endemit dla R.P.A.


Zamieszkuje obszary skaliste, zdominowane przez duże kamienie i głazy powyżej 1300 m n.p.m.

Elephantulus pilicaudus

Ekologia, biologia i tryb życia zbliżone do Elephantulus edwardii i Elephantulus rupestris. Podobnie jak i one zamieszkuje zbliżone siedliska.
Znany obecnie jedynie z 17 egzemplarzy z 5 różnych lokalizacji ( 3 uwięzione przez Hannelie Smit, 2 uwięzione przez Galen Rathbun i 12 okazów muzealnych ).

Elephantulus pilicaudus

Nie opisano żadnych podgatunków.

Gatunek uznawany za nie zagrożony, ze względu na rodzaj zajmowanego siedliska.
Nie są znane żadne poważne zagrożenia dla gatunku. Lokalnie intensywny wypas zwierząt domowych może stanowić pewne zagrożenie.
Występuje w Karoo National Park.


W niewoli - tylko okazy schwytane do badań nad nowym gatunkiem.




Ryjoskoczek pólnocnoafrykański. ryjoskoczek berberyjski ( Elephantulus rozeti ) ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Synonim Petrodromus rozeti.


Występuje w Afryce Północnej, w Maroku, w Algierii, w Tunezji i w zachodniej Libii.

Zamieszkuje region śródziemnomorski ( zarośla typu makia ), półpustynie i wysokie góry do wysokości 2750 m n.p.m.

ryjoskoczek berberyjski ( Elephantulus rozeti )

Ekologia, biologia i tryb życia jak u poprzednich gatunków.

Opisane podgatunki :
- Elephantulus rozeti atlantis - północny Atlas Wysoki ( Maroko )
- Elephantulus rozeti clivorum - Matmata ( południowa Tunezja ), Maafa ( wschodnia Algieria )
- Elephantulus rozeti deserti - Tunezja, Algieria ( południowy Atlas )
- Elephantulus rozeti moratus - Pustynia Zragna ( południowo-zachodnie Maroko )
- Elephantulus rozeti rozeti - Maroko, północna Algieria ( Oran, północny Rif, Atlas Mts )

Gatunek uznawany za nie zagrożony. Lokalnie może mieć wpływ intensywny wypas zwierząt domowych i niszczenie siedlisk ( Maroko i Algieria ) oraz wzrost populacji ludzkiej.
Występuje na obszarach chronionych.


W niewoli - brak danych.




Ryjoskoczek somalijski ( Elephantulus revoili )  ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Synonim Macroscelides revoili.


Występuje w Afryce, w północnej Somalii. Uznany za endemit dla Somalii.


Zamieszkuje suche skaliste obszary, porośnięte zaroślami i krzewami z rozrzuconymi głazami i dużymi kamieniami.

Ekologia, biologia i tryb życia jak u poprzednich gatunków.

Nie opisano żadnych podgatunków.

Gatunek uznawany za zagrożony ze względu na rejon ustawicznych konfliktów zbrojnych.
Brak konkretnych informacji na temat stanu populacji i siedlisk.


W niewoli - brak danych.




Ryjoskoczek rudawy ( Elephantulus rufescens )  ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ).

Występuje w Afryce Wschodniej, w południowej i wschodniej Etiopii, w północnej i południowo-wschodniej Kenii, w północno-wschodniej Ugandzie, w południowym Sudanie, w środkowo-północnej i zachodniej Tanzanii oraz w północnej i południowej Somalii.

Zamieszkuje suche lasy i obszary stepowe porośnięte zaroślami, suche sawanny i półpustynie.

ryjoskoczek rudawy ( Elephantulus rufescens )

Ekologia, biologia i tryb życia jak u poprzednich gatunków.


młode ryjoskoczka rudawego ( Elephantulus rufescens ) schwytane w pułapkę

Opisane podgatunki :
- Elephantulus rufescens boranus - północna Etiopia? okolice Jeziora Rudolfa, Guaso Nyiro, Western Boran ( Kenia )
- Elephantulus rufescens delicatus - Mont Nyiro ( Kenia )
- Elephantulus rufescens dundasi - Demokratyczna Republika Konga, okolice Jeziora Baringo ( Kenia )
- Elephantulus rufescens hoogstraali - Ikote ( Sudan )
- Elephantulus rufescens mariakanae - Mariakani ( Kenia )
- Elephantulus rufescens ocularis - Tanganika territory, Upper Ruaha, Dodoma ( Tanzania )
- Elephantulus rufescens peasei - północno-zachodni Harar ( Etiopia )
- Elephantulus rufescens phaeus - Sotik District ( Kenia )
- Elephantulus rufescens pulcher - okolice Jeziora Wiktorii ( Tanzania )
- Elephantulus rufescens renatus - Gwdo ( Tanzania )
- Elephantulus rufescens rendilis - Near Chanler Falls ( Kenia )
- Elephantulus rufescens rufescens - Afryka Wschodnia
- Elephantulus rufescens somalicus - Somaliland ( Somalia )

rycina - ryjoskoczek rudawy ( Elephantulus rufescens )

Gatunek uznawany za nie zagrożony, chociaż brak konkretnych informacji na temat stanu populacji. Główne zagrożenia dla gatunku nie są znane. Występuje na obszarach chronionych.

ryjoskoczek rudawy ( Elephantulus rufescens )

W niewoli - brak danych.




Elephantulus rupestris  ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Synonim Macroscelides typus - Macroscelides rupestris.

Występuje w Afryce Południowo-Zachodniej ( Namibia, R.P.A. - Cape Province ), również w Angoli i Botswanie.

Zamieszkuje suche tereny, głównie pustynie, suche sawanny, obszary porośnięte suchoroślami, obszary skaliste.

Elephantulus rupestris 

Ekologia, biologia i tryb życia zbliżone do Elephantulus edwardii i Elephantulus pilicaudus.

Opisane podgatunki :
- Elephantulus rupestris montanus - Oropembe, Kaokoveld ( Namibia )
- Elephantulus rupestris rupestris - góry nad rzeką Orange ( R.P.A. )
- Elephantulus rupestris tarri - Helmenngshausen, Namaqualand ( Namibia )
- Elephantulus rupestris vandami - Luderitz District ( Namibia ), Cape Province ( R.P.A. )

Elephantulus rupestris

Gatunek uznawany za nie zagrożony.
Lokalnie może mieć na niego wpływ intensywny wypas zwierząt domowych. Występuje na terenach mało atrakcyjnych dla człowieka. Uważa się, że nie ma większych zagrożeń dla tego gatunku.  

Elephantulus rupestris pożerający pasikonika

W niewoli - brak danych.


portret ryjoskoczka zaroślowego ( Elephantulus intufi )


samica z młodym Elephantulus rufescens



piątek, 23 września 2011

Ryjoskoczki z rodzaju Elephantulus. Przegląd gatunków.

Charakterystyka rodzaju


Występują w Afryce na południe od Sahary ( 1 gatunek w Afryce Północnej ).
Zamieszkują głównie suche sawanny, stepy i półpustynie porośnięte gęstą wysoką trawą i zaroślami.
Są aktywne w ciągu całej doby. Są terytorialne, żyją samotnie lub w parach. Po swoim terytorium poruszają się swoimi wydeptanymi ścieżkami, unikając otwartych przestrzeni. Na gniazda i kryjówki zajmują opuszczone nory innych ssaków. Rzadko kopią własne.
Zaniepokojone lub podczas kopulacji wytwarzają dźwięki, pocierając tylnymi nogami. Są to akustyczne brzmienia lub sygnały, często indywidualne wzory muzyczne.
Odżywiają się głównie owadami ( mrówki i termity ). Stwierdzono też, że Elephantulus edwardii żywi się nektarem i przenosi pyłek przyczyniając się do zapylania roślin.
Rozmnażają się przez cały rok. W roku może być 4-6 miotów. Średnia długość ciąży to 50dni, samica rodzi 1-2 młode.
Gatunki z rodzaju Elephantulus są uważane za nie zagrożone. Ich występowanie na terenach mało atrakcyjnych dla człowieka częściowo je chroni. Zagrożeniem może być lokalny intensywny wypas zwierząt domowych.


ryjoskoczek skalny ( Elephantulus myurus ) ?


Do rodzaju Elephantulus zaliczamy 11 gatunków, chociaż ich status taksonomiczny nie został do końca zdefiniowany.


- Elephantulus brachyrhynchus 
- Elephantulus edwardii
- Elephantulus fuscipes
- Elephantulus fuscus 
- Elephantulus intufi - ryjoskoczek zaroślowy
- Elephantulus myurus - ryjoskoczek skalny
- Elephantulus pilicaudus
- Elephantulus revoili - ryjoskoczek somalijski
- Elephantulus rozeti - ryjoskoczek północnoafrykański, ryjoskoczek berberyjski
- Elephantulus rufescens - ryjoskoczek rudawy
- Elephantulus rupestris


ryjoskoczek skalny ( Elephantulus myurus )




 
Elephantulus brachyrhynchus - ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelidae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Synonim Nasilio brachyrhynchus - Macroscelides brachyrhynchus.


Występuje w Afryce, na południe od Sahary, od północno-zachodniej i południowo-zachodniej części Demokratycznej Republiki Konga, Kenię, Ugandę, Mozambik aż po północną część R.P.A. i północno-wschodnią Namibię.

Zamieszkuje tereny suche i półsuche, porośnięte buszem, zaroślami i gęstą wysoką trawą.

Elephantulus brachyrhynchus

Żyje przeważnie samotnie lub w parach. Aktywny w ciągu całej doby, szczyt aktywności przejawiając w godzinach porannych.
Jest to gatunek ściśle terytorialny. Na swoim terytorium porusza się bardzo szybko po wydeptanych ścieżkach, unikając otwartych przestrzeni. Gniazda zakłada zajmując opuszczone nory innych zwierząt lub rzadko kopiąc własne.
Dorosły osobnik pocierając tylnymi nogami wytwarza dźwięki. Są to akustyczne brzmienia lub sygnały. Dźwięki są wytwarzane w czasie stresujących zdarzeń ( spotkanie z drapieżnikiem ) lub podczas kopulacji. Często są to indywidualne wzory muzyczne. Jedne są bardziej regularne i inne mniej.
Odżywia się głównie owadami ( mrówki i termity ) oraz sporadycznie roślinnością zielną, owocami czy nasionami.
Rozmnaża się w ciągu całego roku, w okresach chłodniejszych odnotowuje się spadek urodzin.
Ciąża trwa 57-65 dni. Samica rodzi średnio 2 młode. Młode rodzą się pokryte sierścią i z otwartymi oczami. Po około 50 dniach osiągają wielkość dorosłych i rodzina rozpada się.
Samica może mieć 5-6 miotów w roku.

rycina - Elephantulus brachyrhynchus

Opisane podgatunki :
- Elephantulus brachyrhynchus albiventer - Meru, Naivasha ( Kenia )
- Elephantulus brachyrhynchus barlowi - Namibia
- Elephantulus brachyrhynchus brachyrhynchus - R.P.A.
- Elephantulus brachyrhynchus brachyurus - Caconda, południowo-wschodnia Benguela ( Angola ), Zimbabwe, Katanga ( Dem.Rep. Konga )
- Elephantulus brachyrhynchus brevirostris - R.P.A.
- Elephantulus brachyrhynchus delamerei - Athi, Kapiti, Loita Plains ( Kenia )
- Elephantulus brachyrhynchus gordoniensis - Upington, Cape Province ( R.P.A. )
- Elephantulus brachyrhynchus kobensis - Kobos, południowo-zachodnie Rehoboth ( Namibia )
- Elephantulus brachyrhynchus langi - Lower Limpopo River, Mazambo ( południowo-wschodnia Afryka )
- Elephantulus brachyrhynchus luluae - Lulua River, Luluaburg, Lutaba ( Dem. Rep. Konga )
- Elephantulus brachyrhynchus mababiensis - Tsotsoroga Pan, Mababe ( Botswana )
- Elephantulus brachyrhynchus okombahensis - środkowa część pustyni Namib ( Namibia )
- Elephantulus brachyrhynchus selidensis - Mt.Selinda ( Zimbabwe )
- Elephantulus brachyrhynchus shortridgei - Ndola ( Zambia )
- Elephantulus brachyrhynchus tzaneenensis - północno-wschodni Transvaal, Tzaneen Estate ( R.P.A. )

Elephantulus brachyrhynchus

Gatunek uznawany za nie zagrożony, ze względu na szerokie rozpowszechnienie. 
Zajmuje suche siedliska, które na razie nie interesują zbytnio człowieka. Nie są znane poważne zagrożenia dla tego gatunku ani dla zajmowanych przez niego siedlisk.
Gatunek występuje w wielu obszarach chronionych.
Możliwe jest, że dalsze pustynnienie niektórych obszarów będzie miało wpływ na ten gatunek.
Obecnie brak konkretnych badań na temat tendencji demograficznych populacji, jej trendów, ograniczeń czy wpływu środowiska.


W niewoli - brak danych.








Elephantulus edwardii ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ).


Występuje w Afryce, w południowo-zachodniej i środkowej części Cape Province ( Prowincja Przylądkowa ) w R.P.A. Uznawany za endemit dla R.P.A.

Zamieszkuje tereny suche i skaliste, porośnięte zaroślami i wysoką trawą.

Elephantulus edwardii

Aktywny w ciągu całej doby, szczyt aktywności przejawia w godzinach porannych i późnopopołudniowych. Żyje przeważnie samotnie lub w parach. Jest gatunkiem terytorialnym. Nie toleruje w swoim rewirze przedstawicieli własnego gatunku.
Gniazda zakłada w opuszczonych norach gryzoni, szczelinach skalnych lub czasami kopie własne nory.
Po swoim terytorium porusza się bardzo szybko przebiegając z jednego miejsca w inne.
Jak poprzedni gatunek Elephantulus edwardii wytwarza dźwięki pocierając tylnymi nogami.
Ostatnio stwierdzono, że ten gatunek zlizuje nektar z kwiatów i przenosi pyłek przyczyniając się do zapylania roślin.
Odżywia się głównie owadami ( mrówki, termity ) ale także nektarem i pyłkiem kwiatów, roślinami zielnymi, nasionami i owocami.
Rozmnaża się w ciągu całego roku. Może być 4-6 miotów.
Samica po 40-65 dniach rodzi 1-2 młode. Młode są porośnięte sierścią i mają otwarte oczy. Już po 5-7 dniach mogą opuścić gniazdo i podążać za matką. Po 50-55 dniach osiągają wielkość dorosłych i rodzina rozpada się.

Elephantulus edwardii zlizujący nektar

Opisane podgatunki :
- Elephantulus edwardii capensis - Cape Province, Klaver ( R.P.A. )
- Elephantulus edwardii karoensis - Cape Province, Nyamaziwa Falls, Inyanga Area ( R.P.A. )

Elephantulus edwardii

Gatunek uznawany za nie zagrożony ze względu na zamieszkiwanie suchego i skalistego siedliska.
Nie są znane żadne poważne zagrożenia. Obszary położone w pobliżu rzek i źródeł wody mogą w przyszłości przekształcić się w tereny miejskie. Lokalnie na gatunek może oddziaływać nadmierny wypas kóz i owiec, poszukiwanie surowców i kopalin oraz rozwój infrastruktury drogowej.
Elephantulus edwardii występuje na obszarach chronionych.

W niewoli - brak danych.




Elephantulus fuscipes  ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Synonim Nasillio fuscipes - Macroscelides fuscipes.


Występuje w Afryce, w Ugandzie, w północno-wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga i na południu Sudanu.


Zamieszkuje suche sawanny, stepy i półpustynie porośnięte zaroślami i gęstą wysoką trawą.


Żyje samotnie lub w parze. Aktywny w ciągu całej doby, szczyt aktywności przejawia w godzinach porannych i późnopopołudniowych.
Gniazda zakłada w opuszczonych norach innych zwierząt, własne kopie sporadycznie.
Jest gatunkiem terytorialnym, po obszarze swojego terytorium porusza się szybko po wydeptanych ścieżkach unikając otwartych przestrzeni.
Jak poprzednie gatunki wytwarza dźwięki.
Odżywia się głównie owadami.
Rozród i wychów młodych jak u poprzednich gatunków.

Nie opisano żadnych podgatunków.

Gatunek uznawany za nie zagrożony ze względu na siedliska, które zajmuje.
Większość tych siedlisk nie jest jeszcze objęta działalnością człowieka. 
Niestety brak konkretnych informacji na temat stanu populacji i jej trendów.  
Główne zagrożenia dla tego gatunku są nie znane. Występuje na obszarach chronionych.


W niewoli - brak danych.








Elephantulus fuscus ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Synonim Macroscelides fuscus.


Występuje w Afryce, w Malawi, w południowej Zambii i południowo-zachodnim Mozambiku.


Zamieszkuje suchą sawannę z rozrzuconymi drzewami i zaroślami i suche widne lasy.


Żyje przeważnie samotnie lub w parach. Aktywny w ciągu całej doby, szczyt aktywności przejawia w godzinach porannych i późnopopołudniowych.
Gniazda zakłada w opuszczonych norach innych zwierząt, rzadko kopiąc własne.   
Jak poprzednie gatunki wytwarza dźwięki.
Odżywia się głównie owadami ( mrówki, termity ), sporadycznie roślinnością zielną, owocami czy nasionami.
Rozmnaża się w ciągu całego roku.
Ciąża trwa 40-65 dni. Samica rodzi 1-2 młode w miocie. Młode rodzą się pokryte sierścią i z otwartymi oczami. Już po 5 dniach opuszczają gniazdo i podążają za matką. Po około 50 dniach uzyskują wielkość dorosłych i rodzina rozpada się.

Opisane podgatunki:
- Elephantulus fuscus malosae - Mt.Malosa, Nyasaland ( Malawi )

Gatunek uznawany za nie zagrożony, chociaż brak konkretnych informacji na temat stanu populacji. Główne zagrożenia dla gatunku nie są znane. Występuje na obszarach chronionych.


W niewoli - brak danych.




Ryjoskoczek zaroślowy ( Elephantulus intufi ) ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ).


Występuje w Afryce, w południowo-zachodniej Angoli, Namibii, Botswanie, w R.P.A. ( północno-zachodni Transvaal i północne Cape Province ).

Zamieszkuje suche sawanny, stepy, półpustynie porośnięte zaroślami i krzewami oraz suche lasy.

ryjoskoczek zaroślowy ( Elephantulus intufi )

Aktywny w ciągu całej doby, szczyt aktywności w godzinach porannych i popołudniowych. Żyje samotnie lub w parach. W swoim rewirze porusza się bardzo szybko unikając otwartych miejsc.
Na gniazda wybiera opuszczone nory innych zwierząt, rzadko kopie własne.
Jak wszystkie ryjoskoczki wytwarza dźwięki pocierając tylnymi nogami.
Odżywia się głównie owadami.
Rozmnaża się w ciągu całego roku.
Samica rodzi po 50-55 dniach, 1-2 młode w miocie. Młode już po 5 dniach od porodu opuszcza gniazdo i podąża za matką. Po około 50 dniach osiąga wielkość dorosłych osobników i rodzina rozpada się.

ryjoskoczek zaroślowy ( Elephantulus intufi )

Opisane podgatunki :
- Elephantulus intufi alexandri - Damaraland ( Namibia ), wschodnia i południowa Angola
- Elephantulus intufi campbelli - Helmeringshausen, Namaqualand ( Namibia )
- Elephantulus intufi canescens - Ohopoho, Kaokoveld ( Namibia )
- Elephantulus intufi intufi - Marico District, Transvaal ( R.P.A. )
- Elephantulus intufi kalaharicus - środkowa część Pustyni Kalahari, Damara Pan, Botswana
- Elephantulus intufi mchughi - Okombahe, Omaruru ( Namibia )
- Elephantulus intufi mossamedensis - Mossamedes ( Angola )
- Elephantulus intufi namibensis - Namibia 
- Elephantulus intufi omahekensis - Klein Okaputa, południowe Okavango, Namibia
- Elephantulus intufi schinzi - Ovambo, Eenguela ( Afryka Południowo-Zachodnia )

Gatunek uznawany za nie zagrożony ze względu na rozległy obszar występowania. Lokalnie może być zagrożony przez intensywne wypasanie zwierząt domowych.
Brak znanych poważnych zagrożeń dla tego gatunku. Występuje na obszarach chronionych.

W niewoli - brak danych.




Ryjoskoczek skalny ( Elephantulus myurus ) ssak z rodziny ryjoskoczków ( Macroscelididae ), z rzędu ryjkonosów ( Macroscelidea ). Synonim Elephantulus rupestris myurus.

Występuje w Afryce, w Zimbabwe, wschodniej Botswanie, we wschodniej i północnej R.P.A. i w Mozambiku.

Zamieszkuje suche skaliste obszary, zdominowane przez duże kamienie i głazy.

ryjoskoczek skalny ( Elephantulus myurus )

Ekologia, biologia i tryb życia jak u poprzednich gatunków.

Opisane podgatunki :
- Elephantulus myurus mapogonensis - Mozambik, Ngelele River, Zoutpansberg, Transvaal ( R.P.A. )
- Elephantulus myurus centralis - Fauresmith, Orange Free State ( R.P.A. )
- Elephantulus myurus fitzsimonsi - Nyamaziwa Falls, Inyanga Area ( Zimbabwe )
- Elephantulus myurus jamesoni - Johannesburg, Transvaal ( R.P.A. )
- Elephantulus myurus myurus - północno-wschodni Transvaal ( R.P.A. )

Gatunek uznawany za nie zagrożony ze względu na zajmowane siedliska, nie odpowiednie dla intensywnej działalności człowieka. Jedyny wpływ może mieć intensywny wypas zwierząt domowych ( kozy ). Nie są znane żadne poważne zagrożenia dla gatunku.
Występuje na obszarach chronionych.


W niewoli - brak danych. 

piątek, 16 września 2011

Norniki z podrodzaju Pitymys część II

Darniówka sosnowa ( Microtus pinetorum ) gryzoń z rodziny chomikowatych ( Cricitidae ). Synonim Pitymys pinetorum - Psammomys pinetorum - Arvicola pinetorum.


Występuje we wschodniej części Ameryki Północnej, od południowego Ontario ( Kanada ), południowego Maine do północnej Florydy aż po zachodnią część środkowego Wisconsin i wschodni Teksas ( Edwards Plateau ), w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej.

Zamieszkuje różnorodne siedliska, ale preferuje tereny zalesione z grubą warstwą luźnej ziemi i próchnicy.

darniówka sosnowa ( Microtus pinetorum )

Aktywna w ciągu całego roku, zarówno w dzień jak i w nocy. Spędza większość czasu pod ziemią w płytkich systemach korytarzy i nor. Nie jest terytorialna, tworzy luźne grupy społeczne. Buduje kuliste gniazda pokryte rozdrobnioną roślinnością. Nory kopie na głębokości około 10 cm, czasami zajmuje opuszczone nory innych gryzoni.
Żywi się głównie pokarmem roślinnym - bulwami, korzonkami, liśćmi, jagodami, orzechami, korą. Zjada też owady. Na jesieni gromadzi zapasy na zimę.
Rozmnaża się prawdopodobnie przez cały rok, ale najpewniej od połowy lutego do połowy listopada.
Może być do 6 miotów w sezonie.
Ciąża trwa około 3 tygodni. Samica rodzi 1-13 młodych w miocie, średnio 3-7. Młode rodzą się bezradne i są karmione mlekiem przez 17 dni. Po tym okresie są odstawiane i przechodzą na pokarm stały.
Żyje około 3 miesięcy - maksymalnie rok.

Microtus pinetorum pinetorum

Opisane podgatunki :
- Microtus pinetorum apella - Pennsylwania
- Microtus pinetorum auricularis - Adams Co. ( północne Mississippi ), Tennessee, Kentucky, południowa Indiana, region Allegheny Mountains i Mississippi River, Teksas
- Microtus pinetorum carbonarius - Eubank, Pulaski Co. ( Kentucky )
- Microtus pinetorum kennicottii - Illinois
- Microtus pinetorum nemoralis - Teksas, Stilwell, Adair Co. ( Oklahoma ), region zachodniego Mississippi River ( środkowe Arkansas ), Iowa
- Microtus pinetorum parvulus - Ocala, Marion Co. ( Floryda )
- Microtus pinetorum pinetorum - Wirginia, Georgia, Karolina Południowa i Północna
- Microtus pinetorum scalopsoides - Long Island, południowy New York, zachodnie Illinois
- Microtus pinetorum schmodti - Worden Township, Clark Co. ( Wisconsin )

Gatunek uważany za nie zagrożony.
Nie które populacje na peryferiach zasięgu uważa się za zagrożone lub szczególnej troski ( Michigan ).
Uważana za szkodnika w sadach i szkółkach drzew, szczególnie w okresie zimowym.
Nie ma większych zagrożeń dla tego gatunku. Jej zasięg obejmuje kilka obszarów chronionych.


darniówka sosnowa ( Microtus pinetorum )


W niewoli - brak danych.
Osobnik w niewoli przeżył prawie 3 lata.




Microtus quasiater - gryzoń z rodziny chomikowatych ( Cricitidae ). Synonim Pitymys quasiater.


Występuje w Ameryce Północnej, w Meksyku ( San Luis Potosi do północnego Oaxaca ), góry Sierra Madre. Uznawany za endemit dla Meksyku.

Zamieszkuje bagienne łąki i obszary trawiaste ale również mgliste lasy i tereny rolnicze.

schwytany osobnik Microtus quasiater

Aktywny zarówno w ciągu dnia jak i w nocy, w ciągu całego roku. Spędza większość czasu pod ziemią w płytkich systemach korytarzy i nor. Buduje kuliste gniazda.
Żywi się głównie pokarmem roślinnym - korzonki, liście, bulwy, nasiona. Nie wiadomo czy dietę uzupełnia owadami.
Rozmnaża się prawdopodobnie w ciągu całego roku.
Może być 5-6 miotów w sezonie.
Ciąża trwa około 3 tygodni. Samica rodzi 1-8 młodych, średnio 4-6 w miocie.
Młode po urodzeniu są nagie i bezradne. Odstawienie następuje po około 17-20 dniach.

wypuszczanie osobnika Microtus quasiater po badaniach w terenie

Nie opisano żadnych podgatunków.

Gatunek uznawany za wrażliwy.
Wpisany w Dziennik Norm ( NOM - 059 - ECOL - 2001 ) jako bliski zagrożeniu.
Główne zagrożenie dla tego gatunku to utrata siedlisk z powodu urbanizacji i rosnącej działalności rolniczej.
Występuje w kilku obszarach chronionych.


W niewoli - brak danych.




KRS 0000069730