link

piątek, 15 kwietnia 2011

Azjatyckie olbrzymie wiewiórki latające - przegląd gatunków część II



                          Dalszy ciąg przeglądu gatunków z rodzaju Petaurista      


Petaurista nobilis - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ), z podrodziny ( Petauristinae ).


Występuje w Azji ( Indie, Nepal, Bhutan, Bangladesz ?, Chiny ? ). Uważany za gatunek endemiczny w Bhutanie, Indiach i Nepalu.


Zamieszkuje górskie umiarkowane lasy na wysokości 1500 do 3000 m n.p.m.

Aktywna w ciągu całego roku, od zmierzchu do świtu.
Gniazda zakłada w dziuplach wysokich drzew. Prowadzi nadrzewny tryb życia, rzadko schodząc na ziemię.
Porusza się za pomocą lotu ślizgowego między drzewami. Skoki mogą być długości 100-110 metrów.
W skład jej diety wchodzą owoce, nasiona, kwiaty, pędy i liście drzew ale także jaja i pisklęta ptaków.
Po ciąży trwającej około 70-75 dni, samica rodzi 1-2 młode. 1 miot w sezonie.

Opisane podgatunki :
- Petaurista nobilis chrysotrix - Indie, Bengal
- Petaurista nobilis nobilis - Indie, Darjeeling
- Petaurista nobilis singhei - północno-wschodnie Indie - zagrożony


Gatunek uważany za zagrożony z powodu utraty siedlisk i ich degradacji. Wpływ na degradację mają : górnictwo, rozbudowa osiedli ludzkich czy budowa zapór.
Innym zagrożeniem jest polowanie dla mięsa i skóry.
Gatunek jest ujęty w Załączniku II Indian Wildlife Act. Podgatunek Petaurista nobilis singhei występuje na dwóch obszarach chronionych w Eaglenest Wildlife Sanctuary i Sessa Santuary w Arunachal Pradesh ( Indie ).
Zalecane są dalsze badania taksonomiczne, ekologii, historii naturalnej i monitorowania populacji.


W niewoli - brak danych.




Taguan ( Petaurista petaurista ) - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ), z podrodziny ( Petauristinae ). Prawdopodobnie reprezentuje zespół kilku podobnych gatunków. Niezbędne są badania w celu wyjaśnienia statusu taksonomicznego populacji przypisanej do tego gatunku.

Występuje w Azji ( wschodni Afganistan, Kaszmir, Pendżab, Assam / Indie /, Yunnan, Szechuan / Chiny /, Birma, Tajlandia, Wietnam, Laos, Kambodża, Malezja, Indonezja / Sumatra, Jawa i Borneo /.

Zamieszkuje wiecznie zielone lasy liściaste, górskie umiarkowane lasy, lasy iglaste, zarośla leśne a także obszary skaliste oraz zarośla rododendronów.

rycina - różne ubarwienia taguana ( Petaurista petaurista )

Aktywny w ciągu całego roku, od zmierzchu do świtu. Typowy samotnik. 
Z obszarów chłodniejszych prawdopodobnie migruje w okresie zimowym, na tereny gdzie znajduje pożywienie.
Na gniazda wybiera dziuple w wysokich drzewach.
Porusza się lotem ślizgowym między drzewami. Może wykonywać skoki do 120-150 metrów, średnia długość to około 75 metrów.
Jego dieta to zarówno pokarm roślinny jak i zwierzęcy.
Ciąża trwa około 70 dni. Samica rodzi 1-2 młode. W sezonie 1 miot.

taguan ( Petaurista petaurista )

Opisane podgatunki :
- Petaurista petaurista albiventer - Nepal, północno-zachodnie Himalaje, Kaszmir, zachodni Pakistan, zachodni Yunnan ( Chiny )
- Petaurista petaurista batuanus - zachodnia Sumatra, Batuan, Tana Bala, wyspy Batu
- Petaurista petaurista birrelli - północno-zachodnie Indie, Pendżab
- Petaurista petaurista candidula - Birma, Tajlandia
- Petaurista petaurista cicur - Tajlandia, Bandon
- Petaurista petaurista fulvinus - Kaszmir, Pendżab, zachodnie Himalaje
- Petaurista petaurista inornatus - północne Indie. rejon himalajski
- Petaurista petaurista interceptio - zachodnia Jawa
- Petaurista petaurista lumholtzi - Borneo
- Petaurista petaurista marchio - Borneo, Sumatra, Półwysep Malajski
- Petaurista petaurista melanotus - południowe Chiny, Laos, wyspa Tioman, Półwysep Malajski
- Petaurista petaurista mimicus - wschodnia Sumatra
- Petaurista petaurista nigriscens - Borneo
- Petaurista petaurista nigricaudatus - wschodnia Jawa
- Petaurista petaurista nitida - Jawa
- Petaurista petaurista nitidalula - wyspy North Natuna
- Petaurista petaurista penangensis - wyspa Penang
- Petaurista petaurista petaurista - Jawa
- Petaurista petaurista rajah - Borneo, Malezja
- Petaurista petaurista stellaris - wyspa Bintang, Archipelag Riau
- Petaurista petaurista taylori - południowa Birma, zachodnia Tajlandia
- Petaurista petaurista terutaus - południowa Tajlandia, wyspa Terutau

Gatunek uważany za nie zagrożony ze względu na dość szeroki zasięg występowania. Na części obszaru może być zagrożony przez utratę siedlisk i polowanie dla mięsa i skóry oraz rozwój rolnictwa, budowę zapór, rozwój infrastruktury drogowej i kolejowej a także urbanizację.
Jest notowany na wielu obszarach chronionych m.in. w Namdapha Park Narodowy ( Arunachal Pradesz - Indie ).
Potrzebne są dalsze badania taksonomiczne, ekologii, historii naturalnej, zagrożeń oraz monitorowanie populacji.


W warunkach wiwaryjnych - azjatyckie ogrody zoologiczne. Głównie Chiny, Tajlandia, Indie, Singapur, Malezja i Indonezja.
W niewoli może dożyć 16 lat. Osobniki były żywione rodzynkami i orzechami, ponieważ nie przyjmowały innych pokarmów.




Petaurista philippensis - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ), z pod rodziny ( Petauristinae ). Prawdopodobnie reprezentuje zespół kilku podobnych gatunków. Potrzebne są dalsze badania w celu wyjaśnienia statusu taksonomicznego populacji przypisanych do tego gatunku.

Występuje w Azji Południowej, od Indii, Sri Lanki poprzez południowe Chiny, Birmę, Tajlandię po Wyspy Sundajskie. Brak jej na Półwyspie Malajskim. Introdukowany na wyspy Tajwan i Hainan.

Zamieszkuje lasy, zarówno umiarkowane lasy górskie jak i wiecznie zielone lasy tropikalne. Spotkać ją można na plantacjach.

 Petaurista philippensis

Aktywna w ciągu całego roku, od zmierzchu do świtu. Typowy samotnik, prowadzący nadrzewny tryb życia.
Gniazda w dziuplach wysokich drzew lub na gałęziach. Porusza się lotem ślizgowym po między drzewami. Jej skoki mogą być długości 80 metrów. Rzadko schodzi na ziemię.
W zależności od dostępności w skład jej diety wchodzą różnego rodzaju nasiona, owoce, liście, kwiaty i pąki drzew ale również nie gardzi owadami i ich larwami a także jajami i pisklętami ptaków.
W okresie rui samiec wydaje piskliwe głosy w celu przywabienia samicy.
Ciąża trwa 65-70 dni. Samica rodzi 1-2 młode w miocie. 1 miot w sezonie.Młode usamodzielniają się po około 2 miesiącach. W zależności od miejsca występowania towarzyszą matce przez około1-1,5 miesiąca lub   pozostają z matką do wiosny następnego roku.

Petaurista philippensis rubicundus

Opisane podgatunki :
- Petaurista philippensis annamensis - Wietnam, południowe Chiny
- Petaurista philippensis badiatus - Wietnam
- Petaurista philippensis barroni - Laos, Tajlandia
- Petaurista philippensis cinderella - Indie
- Petaurista philippensis cineraceus - zachodnia Birma
- Petaurista philippensis grandis - Tajwan
- Petaurista philippensis hainana - Chiny, wyspa Hainan
- Petaurista philippensis lanka - Sri Lanka
- Petaurista philippensis lylei - Wietnam, wschodnia Birma, Tajlandia, Laos
- Petaurista philippensis mergulus - wyspa Mergul, wyspa Tavoy, Birma
- Petaurista philippensis miloni - Chiny, Wietnam
- Petaurista philippensis nigra - Chiny ( Yunnan )
- Petaurista philippensis oral - Indie, Sri Lanka
- Petaurista philippensis philippensis - Półwysep Indyjski, Sri Lanka
- Petaurista philippensis primrosei - wyspa Sullivan, Archipelag Mergui
- Petaurista philippensis reguli - wyspy King i Malcolm, Archipelag Mergui
- Petaurista philippensis rubicundus - Chiny ( Gansu, Szechuan, Guizhou )
- Petaurista philippensis stockleyi - Tajlandia
- Petaurista philippensis venningi - Birma
- Petaurista philippensis yunanensis - południowo-zachodnie Chiny ( Yunnan ), wyspa Hainan, północny Assam

Petaurista philippensis lylei - Singapore Night Safari


Petaurista philippensis grandis - Taipei Zoo


Gatunek uważany za nie zagrożony, ze względu na dość szerokie rozpowszechnienie. Niestety lokalne populacje mogą być narażone na utratę siedlisk, rozwój rolnictwa, rozwój infrastruktury drogowej i kolejowej. Na nie których obszarach zagrożeniem jest polowanie dla mięsa i skóry.
Jest spotykana na wielu obszarach chronionych w swoim zasięgu  występowania.
Jest ujęta w Załączniku II Indian Wildlife Act.
Niezbędne są badania zarówno zagrożeń jak i taksonomicznych populacji przypisanych do tego gatunku.

Petaurista philippensis grandis

W niewoli - azjatyckie ogrody zoologiczne. Głównie Chin, Tajlandii, Indii, Singapuru i Tajwanu.




Petaurista xanthotis - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ), z podrodziny ( Petauristinae ). Do niedawna był zaliczany jako podgatunek Petaurista leucogenys.

Występuje w Azji ( Chiny - Szechuan, Yunnan, wschodni Tybet, Gansu ). Uważany jako endemit dla Chin.

Zamieszkuje górskie lasy świerkowe, na wysokości 3000 m n.p.m.

Petaurista xanthotis ?

Aktywna głównie od zmierzchu do świtu, w ciągu całego roku. Typowy samotnik, prowadzący nadrzewny tryb życia. Porusza się lotem ślizgowym po między drzewami. Gniazda zakłada w dziuplach wysokich drzew.
Odżywia się głównie pokarmem roślinnym ( nasiona, orzechy, owoce, liście, pąki i kwiaty drzew ) ale nie gardzi też pokarmem zwierzęcym ( owady i ich larwy, jaja i pisklęta ptaków ).
W okresach chłodniejszych może migrować w niższe partie lasu w celu zdobycia pokarmu.
Młode przychodzą na świat w lecie ( czerwiec ), 1-2 w miocie. 1 miot w sezonie.

Opisane podgatunki :
- Petaurista xanthotis filchnerinae - Gansu ( Chiny )

Gatunek uważany za nie zagrożony ze względu na dość szerokie rozpowszechnienie. Występuje dość licznie na obszarach chronionych. Zagrożenia mogą być spowodowane utratą siedlisk i polowaniem dla mięsa i skóry.
Niezbędne są dalsze badania taksonomiczne populacji przypisanych do tego gatunku, ekologii, historii naturalnej, trendów i dystrybucji populacji oraz zagrożeń.

W niewoli - brak danych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


KRS 0000069730