link

czwartek, 17 listopada 2011

Sciurus deppei - nadrzewna wiewiórka z Meksyku i Ameryki Środkowej

Sciurus deppei - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ).


Występuje w Meksyku, Tamaulipas ( Ameryka Północna ) oraz w Belize, w Hondurasie, w Gwatemali, w Salwadorze do Kostaryki ( Ameryka Środkowa ).

Zamieszkuje wszystkie typy lasów występujących na tym obszarze od 300 - 3000 m n.p.m.

  Sciurus deppei

Aktywna w ciągu dnia, szczyt aktywności przejawiając w godzinach porannych i późnopopołudniowych.
Większość swojej aktywności spędza na drzewach, rzadko schodząc na ziemię w poszukiwaniu pokarmu.
Żyje samotnie, czasami łączy się w małe ale dość hałaśliwe grupy poniżej 10 osobników.
Bardzo szybko porusza się między drzewami i potrafi wykonywać skoki na odległość nawet 25 metrów, z gałęzi na gałąź. Preferuje grube pnie drzew, duże gałęzie i konary oraz drzewa z dużą ilością próchnicy i naturalnych otworów ( dziuple ). Często spotykana na figowcach - dusicielach ( Ficus aurea ).
Na kryjówki wybiera dziuple drzew lub buduje gniazda z liści i gałązek na wysokości 6 - 20 m nad ziemią.
Zaniepokojona stara się pozostać w bezruchu, po przeciwnej stronie pnia drzewa od ewentualnego napastnika. Ale zdarza się też, że próbuje odstraszyć go głosem. Wydaje wysokie podobne do ptasich trele lub wysokie ćwierkania.
Odżywia się nasionami, owocami, liśćmi, pąkami kwiatów, młodymi pędami, grzybami. Nie stwierdzono aby żywiła się jajami i pisklętami ptaków czy owadami.
Sciurus deppei może rozmnażać się przez cały rok. Brak jest jednak dokładnej informacji o liczbie miotów.
Okres ciąży to 28 - 30 dni. Samica rodzi zazwyczaj pod koniec pory suchej. Wielkość miotu 2 - 8 ale średnio 4. Młode rodzą się nagie, ślepe i głuche. W wieku około 20 - 25 dni otwierają oczy i uszy. Po około 1,5 miesiąca opuszczają gniazdo.

  rycina - Sciurus deppei w dwóch odmianach barwnych

Opisane podgatunki :
- Sciurus deppei deppei - Veracruz ( Meksyk )
- Sciurus deppei matagalpae - Metagalpa ( Nikaragua )
- Sciurus deppei miravallensis - Volcan de Miravalles ( północno-zachodnia Kostaryka )
- Sciurus deppei negligens - Tamaulipas ( Meksyk )
- Sciurus deppei taeniurus - Gwatemala
- Sciurus deppei tephrogaster - Meksyk, Gwatemala, Honduras, Belize
- Sciurus deppei vivax - Meksyk, Belize

Sciurus deppei podczas żerowania

Gatunek uważany za nie zagrożony ze względu na jego dość duży zasięg.
Zagrożenie może stanowić :
- degradacja i niszczenie środowiska naturalnego
- utrata siedlisk i ich fragmentacja
- rozszerzanie areału rolnego
- rozwój infrastruktury drogowej i kolejowej
- urbanizacja
Uważana jest za szkodnika, zwłaszcza na polach kukurydzy co wiąże się z jej tępieniem. Jednak szkody, które może wyrządzać dotyczą upraw śródleśnych lub w pobliżu lasu.
Z badań z końca lat 90-tych XX wieku wynika, że jest dość odporna na modyfikację siedlisk.
Sciurus deppei może krzyżować się z wiewiórką jukatańską ( Sciurus yucatanensis ), ale brak jest informacji czy hybrydy są płodne.
Występuje w kilku obszarach chronionych.
Ujęta w Załączniku CITES III w Kostaryce.
Niezbędne są dalsze badania dotyczące historii naturalnej gatunku, trendów i dystrybucji populacji, zagrożeń oraz związane z modyfikacją siedlisk.

W niewoli - brak danych.
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


KRS 0000069730