link

środa, 31 sierpnia 2011

Pręgowce z zachodniej części Ameryki Północnej.

Tamias amoenus - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ). Synonim Eutamias amoenus - Neotamias amoenus.


Występuje w Ameryce Północnej, w zachodniej części od środkowej Kolumbii Brytyjskiej i Alberty ( Kanada ) do Kalifornii, Newady i Utah ( U.S.A. ).

Zamieszkuje zarośla i zakrzewienia iglaste przeplatane otwartymi terenami trawiastymi oraz zaroślami i pojedynczymi krzewami liściastymi. Preferuje wyżyny i płaskowyże od 975 - 2900 m n.p.m.

Tamias amoenus

Aktywny w ciągu dnia, szczyt aktywności przypada na wczesny ranek i późne popołudnie. W dni pochmurne lub deszczowe może być aktywny cały dzień.
Żyje samotnie, w pary łączy się w okresie rui. Między listopadem a lutym zapada w odrętwienie, z którego wychodzi co 5-7 dni odwiedzając jedną ze swoich spiżarni.
Gniazdo zakłada w kłodzie, pod korzeniami drzew, w norze lub szczelinie skalnej ale także w krzewie lub na drzewie.
Pokarm zbiera zarówno na ziemi, jak i na drzewach i krzewach. Dobrze wspina się po drzewach i skałach. Zebrany pokarm przenosi w torbach policzkowych do gniazda lub magazynuje w jego pobliżu.
Odżywia się różnego rodzaju nasionami drzew i krzewów, jagodami, owocami, grzybami, różnymi częściami roślin, korzonkami a także owadami, jajami i pisklętami ptaków, małymi kręgowcami a nawet padliną.
Ruja odbywa się w marcu-kwietniu.
Po 28-40 dniach ciąży ( średnio 30 dni ) samica rodzi 3-8 ( 4-5 średnio ) młodych. 1 miot w roku rzadziej 2.
Odsadzenie następuje po około 6 tygodniach. Na początku jesieni rodzina rozpada się.

Tamias amoenus

Opisane podgatunki :
- Tamias amoenus affinis - Washington ( U.S.A. ), Kolumbia Brytyjska ( Kanada )
- Tamias amoenus albiventris - Asolin-Garfield County ( Washington ), Idaho
- Tamias amoenus amoenus - Oregon, Kalifornia
- Tamias amoenus canicaudus - wschodni Washington
- Tamias amoenus caurinus - Olympic Mountains ( Washington )
- Tamias amoenus celeris - Big Creek, Pine Forest Mts, Humboldt Co. ( Newada )
- Tamias amoenus cratericus - Craters of the Moon ( Idaho )
- Tamias amoenus felix - Kolumbia Brytyjska
- Tamias amoenus ludibundus - Kolumbia Brytyjska
- Tamias amoenus luteiventris - Alberta, Kolumbia Brytyjska, Montana
- Tamias amoenus monoensis - Mono Co. ( Kalifornia )
- Tamias amoenus ochraceus - Oregon, Siskiyou Mts ( Kalifornia )
- Tamias amoenus propinquus - Maiheur County ( Oregon )
- Tamias amoenus septentrionalis - Kolumbia Brytyjska
- Tamias amoenus vallicola - Missoula ( Montana )


Tamias amoenus


Gatunek uważany za nie zagrożony. Zagrożone są jedynie lokalne populacje przez wylesianie.
Występuje w kilku obszarach chronionych. 


W warunkach wiwaryjnych może dożyć do 8 lat.




Tamias canipes - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ). Synonim Eutamias canipes - Tamias cinereicollis canipes - Neotamias canipes. Do niedawna uważany za podgatunek Tamias cinereicollis.

Występuje w Ameryce Północnej, w górach południowo-wschodniego Nowego Meksyku i zachodniego Teksasu. Uważany za endemit dla U.S.A.


Zamieszkuje górskie lasy iglaste i mieszane oraz zarośla iglaste od 1600 do wysokości 3600 m n.p.m.

Tamias canipes

Aktywny w ciągu dnia, szczyt aktywności przejawia wczesnym rankiem i późnym popołudniem.
Żyje samotnie, w pary łączy się tylko na okres rui.
Gniazdo zakłada w szczelinie skalnej, kłodzie lub pod korzeniami przewróconych drzew.
Dobrze wspina się zarówno po drzewach i krzewach jak i po skałach. Pokarmu poszukuje na ziemi jak i na drzewach czy krzewach. Magazynuje pokarm na okres zimowy.
Między listopadem a lutym zapada w stan odrętwienia, z którego wychodzi co 5-7 dni w celu odwiedzenia jednej ze swoich spiżarni.
Odżywia się wszelkimi nasionami, orzechami, owocami, jagodami ale także owadami, jajami i pisklętami ptaków, małymi kręgowcami oraz czasami padliną.
Ruja po okresie odrętwienia w marcu.
Ciąża trwa około 30 dni. Samica rodzi średnio 4 młode. Okres laktacji 60-90 dni. Może być 2 mioty w sezonie. We wrześniu rodzina rozpada się.

rycina - Tamias canipes

Opisane podgatunki :
- Tamias canipes canipes - El Paso County ( Teksas ), Arizona
- Tamias canipes sacramentoensis - Arizona, Sacramento ( Nowy Meksyk )

Gatunek uważany za nie zagrożony.
Występuje dość licznie w wielu obszarach chronionych. W Teksasie w Guadalupe Mountains National Park, w Nowym Meksyku w Lincoln National Forest.
Nie jest objęty żadnym programem ochronnym. Nie są znane żadne zagrożenia dla tego gatunku.


W warunkach wiwaryjnych może dożyć 10 lat.




Tamias cinereicollis - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ). Synonim Eutamias cinereicollis - Neotamias cinereicollis.


Występuje w Ameryce Północnej, w górach środkowej i wschodniej Arizony i środkowego i południowo-zachodniego Nowego Meksyku. Uznawany za endemit dla U.S.A.


Zamieszkuje górskie lasy iglaste, wzdłuż brzegów strumieni ale także obszary podmiejskie i wiejskie w pobliżu siedzib ludzkich.

Tamias cinereicollis

Aktywny w ciągu dnia, szczyt aktywności przejawia w godzinach wczesnoporannych i późnopopołudniowych. Żyje samotnie, w pary łączy się w okresie rui.
Gniazdo zakłada w szczelinach skalnych, w kłodach drzew, pod korzeniami, w żywopłotach lub pod tarasami, w budynkach gospodarczych czy mieszkalnych.
Pokarm zbiera zarówno na ziemi jak i na drzewach. Zakłada spiżarnie na okres zimowy.
W stan odrętwienia zapada od listopada do marca. W ciepłe słoneczne dni wychodzi na zewnątrz odwiedzając spiżarnie.
Odżywia się głównie nasionami, orzechami, jagodami, owocami, grzybami ale także owadami, jajami i pisklętami ptaków, padliną.
Ruja dwa razy w roku - wczesną wiosną i wczesnym latem.
Ciąża trwa 30,5 dnia. Samica rodzi 2-5 młodych ( średnio ). Okres laktacji trwa 41-45 dni. 2 mioty w roku.
Rodzina rozpada się we wrześniu.

Opisane podgatunki :
- Tamias cinereicollis cinereicollis - Coconino County ( Arizona ), Nowy Meksyk
- Tamias cinereicollis cinereus - Grant Co. ( Nowy Meksyk ), Arizona?

rycina - Tamias cinereicollis

Gatunek uznawany za nie zagrożony.
Występuje dość licznie w wielu obszarach chronionych. Nie jest objęty żadnymi działaniami ochronnymi. Brak wyraźnych zagrożeń dla tego gatunku.

W warunkach wiwaryjnych dożywa 8 lat.




Pręgowiec kolorado ( Tamias quadrivittatus ) gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ). Synonim Eutamias quadrivittatus - Neotamias quadrivittatus.

Występuje w Ameryce Północnej, w górach środkowego i zachodniego Kolorado, wschodniego Utah, środkowego i północnego Nowego Meksyku i północno-wschodniej Arizony. Uznawany za endemit dla U.S.A.


Zamieszkuje górskie lasy iglaste, kamieniste obszary i rumowiska skalne, zarośla jałowca i innych iglaków.

żerujący pręgowiec kolorado ( Tamias quadrivittatus )

Aktywny w ciągu dnia, szczyt aktywności przejawia wczesnym rankiem i późnym popołudniem.
Żyje samotnie, w pary łączy się w okresie rui.
Doskonale wspina się po drzewach i skałach. Pokarm zbiera zarówno na ziemi jak i na drzewach i krzewach.
Magazynuje pokarm na okres zimowy. W stan odrętwienia zapada od listopada do marca. W czasie ciepłych słonecznych dni opuszcza kryjówkę i odwiedza spiżarnię.
Gniazda zakłada w szczelinach skalnych, kłodach drzew, pod korzeniami czy w zaroślach iglaków.
Odżywia się głównie nasionami drzew i krzewów, orzechami, owocami, jagodami, grzybami ale także owadami, małymi kręgowcami, jajami i pisklętami ptaków, padliną.
Ruja w kwietniu. Czasami druga w lipcu.
Ciąża trwa około 30-35 dni. Samica rodzi 2-6 młodych. Po 6-7 tygodniach następuje odstawienie. Może być 2 mioty w sezonie.

Opisane podgatunki :
- Tamias quadrivittatus animosus - Las Animas County ( Kolorado )
- Tamias quadrivittatus australis - Arizona, Organ Mountains ( Nowy Meksyk ) - wrażliwy
- Tamias quadrivittatus gracilis - Socorro Co. ( Nowy Meksyk )
- Tamias quadrivittatus hopiensis - Keam Canyon, Holbrook ( Arizona ), południowo-wschodnie Utah
- Tamias quadrivittatus oscuraensi - Oscura Mountains ( Nowy Meksyk )
- Tamias quadrivittatus quadrivittatus - Arkansas River, Pueblo County ( Kolorado )


rycina - u góry Tamias quadrivittatus australis ; u dołu Tamias quadrivittatus quadrivittatus


Gatunek uznany za nie zagrożony.
Występuje dość licznie na obszarach chronionych. Nie jest objęty żadnymi działaniami ochronnymi. Nie są znane wyraźne zagrożenia dla tego gatunku.


W warunkach wiwaryjnych dożywa 7-8 lat.








Tamias ruficaudus - gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ). Synonim Eutamias ruficaudus - Neotamias ruficaudus. 

Występuje w zachodniej części Ameryki Północnej, od południowo-zachodniej Kolumbii Brytyjskiej i południowo-wschodniej Alberty ( Kanada ) do północno-wschodniego Waszyngtonu, północnego Idaho i zachodniej Montany (  U.S.A. ).

Zamieszkuje górskie lasy iglaste i mieszane, zarośla iglaków i krzewów liściastych, krawędzie lasów na wysokości od 720 do 2400 m n.p.m.

rycina - Tamias ruficaudus u góry: szata letnia ; u dołu : szata zimowa 

Aktywny w ciągu dnia, szczyt aktywności przypada na wczesne godziny poranne i późnopopołudniowe.
Żyje samotnie, w pary łączy się w okresie rui. Dobrze wspina się po drzewach i skałach. Pokarm zbiera zarówno na drzewach i krzewach jak i na ziemi. Zebrany pokarm magazynuje w spiżarniach lub w gnieździe na okres zimy. W stan odrętwienia zapada od października do marca. Podczas ciepłych i słonecznych dni opuszcza gniazdo odwiedzając spiżarnie.
Gniazdo buduje w zaroślach, w kłodach drzew, szczelinach skalnych czy pod korzeniami.
Odżywia się głównie pokarmem roślinnym : nasionami, owocami, jagodami, grzybami ale także liśćmi, pąkami i kwiatami. Brak informacji na temat spożywania pokarmu zwierzęcego, chociaż jest to prawdopodobne.
Ruja po okresie odrętwienia w kwietniu.
Ciąża trwa około 30-35 dni. Samica rodzi przeciętnie 4-6 młodych. 1 miot w roku, rzadziej 2. Okres laktacji trwa 39-45 dni. Młode po opuszczeniu gniazda zaczynają samodzielnie się odżywiać i rodzina po około 50-60 dniach rozpada się.

Opisane podgatunki :
- Tamias ruficaudus ruficaudus - Glacier County ( Montana ), południowo-wschodnia Kolumbia Brytyjska
- Tamias ruficaudus simulans - Kootenai County ( Idaho ), północno-zachodnia Montana, północno-wschodni Washington, południowo-wschodnia Kolumbia Brytyjska

Gatunek uznawany za nie zagrożony.
Występuje dość licznie w wielu obszarach chronionych. Jeżeli zakres występowania pokrywa się z Tamias amoenus, oba gatunki konkurują ze sobą lecz Tamias ruficaudus ma liczniejszą populację.   
Nie jest objęty żadnym programem ochronnym. Brak wyraźnych zagrożeń dla tego gatunku.

W warunkach wiwaryjnych dożywa 8 lat.




Pręgowiec hopi ( Tamias rufus ) gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ). Synonim Eutamias rufus - Tamias quadrivittatus rufus - Neotamias rufus. Do niedawna uważany za podgatunek Tamias quadrivittatus.

Występuje w Ameryce Północnej, we wschodnim i południowym Utah oraz w zachodnim Kolorado i północno-wschodniej Arizonie ( U.S.A. ). Uznawany za endemit dla U.S.A.

Zamieszkuje górskie lasy iglaste, zarośla iglaków i obszary skaliste na wysokości 1290-2700 m n.p.m.

pręgowiec hopi ( Tamias rufus )

Sposób życia i ekologia jak u poprzednich gatunków.
Ruja w lutym - marcu.
Ciąża trwa 30-39 dni. Samica rodzi 2-5 młodych. Odstawienie po 6-7 tygodniach.

Tamias rufus

Nie opisano żadnych podgatunków.

Gatunek uznawany za nie zagrożony.
Nie występuje na żadnych obszarach chronionych. Brak wyraźnych zagrożeń dla tego gatunku. Nie jest objęty żadnym programem ochronnym.


rycina - pręgowiec hopi ( Tamias rufus )


W warunkach wiwaryjnych - brak danych.








Pręgowiec uinta ( Tamias umbrinus ) gryzoń z rodziny wiewiórek ( Sciuridae ). Synonim Eutamias umbrinus - Neotamias umbrinus. 


Występuje w Ameryce Północnej, od północno-zachodniego i południowo-wschodniego Wyoming i południowo-zachodniej Montany po wschodnią i północną Kalifornię, północną Arizonę i północne Kolorado. Uznawany za endemit dla U.S.A. 

Zamieszkuje górskie lasy iglaste, zarośla iglaków, rumowiska skalne, krawędzie lasów na wysokości 1980-3350 m n.p.m.

pręgowiec uinta ( Tamias umbrinus )

Aktywny w ciągu dnia, szczyt aktywności przejawia wczesnym rankiem i późnym popołudniem.
Żyje samotnie, w pary łączy się w okresie rui.
Gniazda zakłada w szczelinach skalnych, pod krzewami, pod korzeniami drzew.
Doskonale wspina się po drzewach i skałach. Pokarm zbiera zarówno na drzewach jak i na ziemi. Magazynuje pokarm w spiżarniach na okres zimy. W okresie zimowym zapada w stan odrętwienia od listopada do marca. W ciepłe, pogodne dni opuszcza kryjówkę i odwiedza spiżarnie.
Odżywia się pokarmem roślinnym : nasiona, owoce, jagody, grzyby, orzechy ale także owady, jaja i pisklęta ptaków, małe kręgowce, padlina.
Ruja w kwietniu.
Ciąża trwa 30-35 dni. Samica rodzi średnio 4-5 młodych. 1 miot w roku. Młode są odstawiane po 5-7 tygodniach. Rodzina rozpada się na początku jesieni.

żerujący pręgowiec uinta ( Tamias umbrinus )

Opisane podgatunki :
- Tamias umbrinus adsitus - Utah, Coconino Co. ( Arizona )
- Tamias umbrinus fremonti - Uinta Co. ( Wyoming )
- Tamias umbrinus inyoensis - Utah, Newada, Inyo County ( Kalifornia )
- Tamias umbrinus montanus - góry środkowego i północnego Kolorado
- Tamias umbrinus nevadensis - Newada - krytycznie zagrożony
- Tamias umbrinus sedulus - Henry Mountains ( Utah )
- Tamias umbrinus umbrinus - Summit Co., Uinta Mts, Blacks Fork ( Utah )


Gatunek uznawany za nie zagrożony.
Podgatunek Tamias umbrinus nevadensis jest uznany za krytycznie zagrożony na skutek utraty siedlisk i wylesiania. Występuje  w kilku obszarach chronionych.
Brak wyraźnych zagrożeń dla gatunku mimo bardzo rozrobnionego zasięgu występowania.


rycina - Tamias umbrinus umbrinus 


W warunkach wiwaryjnych - brak danych.    
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


KRS 0000069730