link

piątek, 16 września 2011

Norniki z podrodzaju Pitymys część II

Darniówka sosnowa ( Microtus pinetorum ) gryzoń z rodziny chomikowatych ( Cricitidae ). Synonim Pitymys pinetorum - Psammomys pinetorum - Arvicola pinetorum.


Występuje we wschodniej części Ameryki Północnej, od południowego Ontario ( Kanada ), południowego Maine do północnej Florydy aż po zachodnią część środkowego Wisconsin i wschodni Teksas ( Edwards Plateau ), w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej.

Zamieszkuje różnorodne siedliska, ale preferuje tereny zalesione z grubą warstwą luźnej ziemi i próchnicy.

darniówka sosnowa ( Microtus pinetorum )

Aktywna w ciągu całego roku, zarówno w dzień jak i w nocy. Spędza większość czasu pod ziemią w płytkich systemach korytarzy i nor. Nie jest terytorialna, tworzy luźne grupy społeczne. Buduje kuliste gniazda pokryte rozdrobnioną roślinnością. Nory kopie na głębokości około 10 cm, czasami zajmuje opuszczone nory innych gryzoni.
Żywi się głównie pokarmem roślinnym - bulwami, korzonkami, liśćmi, jagodami, orzechami, korą. Zjada też owady. Na jesieni gromadzi zapasy na zimę.
Rozmnaża się prawdopodobnie przez cały rok, ale najpewniej od połowy lutego do połowy listopada.
Może być do 6 miotów w sezonie.
Ciąża trwa około 3 tygodni. Samica rodzi 1-13 młodych w miocie, średnio 3-7. Młode rodzą się bezradne i są karmione mlekiem przez 17 dni. Po tym okresie są odstawiane i przechodzą na pokarm stały.
Żyje około 3 miesięcy - maksymalnie rok.

Microtus pinetorum pinetorum

Opisane podgatunki :
- Microtus pinetorum apella - Pennsylwania
- Microtus pinetorum auricularis - Adams Co. ( północne Mississippi ), Tennessee, Kentucky, południowa Indiana, region Allegheny Mountains i Mississippi River, Teksas
- Microtus pinetorum carbonarius - Eubank, Pulaski Co. ( Kentucky )
- Microtus pinetorum kennicottii - Illinois
- Microtus pinetorum nemoralis - Teksas, Stilwell, Adair Co. ( Oklahoma ), region zachodniego Mississippi River ( środkowe Arkansas ), Iowa
- Microtus pinetorum parvulus - Ocala, Marion Co. ( Floryda )
- Microtus pinetorum pinetorum - Wirginia, Georgia, Karolina Południowa i Północna
- Microtus pinetorum scalopsoides - Long Island, południowy New York, zachodnie Illinois
- Microtus pinetorum schmodti - Worden Township, Clark Co. ( Wisconsin )

Gatunek uważany za nie zagrożony.
Nie które populacje na peryferiach zasięgu uważa się za zagrożone lub szczególnej troski ( Michigan ).
Uważana za szkodnika w sadach i szkółkach drzew, szczególnie w okresie zimowym.
Nie ma większych zagrożeń dla tego gatunku. Jej zasięg obejmuje kilka obszarów chronionych.


darniówka sosnowa ( Microtus pinetorum )


W niewoli - brak danych.
Osobnik w niewoli przeżył prawie 3 lata.




Microtus quasiater - gryzoń z rodziny chomikowatych ( Cricitidae ). Synonim Pitymys quasiater.


Występuje w Ameryce Północnej, w Meksyku ( San Luis Potosi do północnego Oaxaca ), góry Sierra Madre. Uznawany za endemit dla Meksyku.

Zamieszkuje bagienne łąki i obszary trawiaste ale również mgliste lasy i tereny rolnicze.

schwytany osobnik Microtus quasiater

Aktywny zarówno w ciągu dnia jak i w nocy, w ciągu całego roku. Spędza większość czasu pod ziemią w płytkich systemach korytarzy i nor. Buduje kuliste gniazda.
Żywi się głównie pokarmem roślinnym - korzonki, liście, bulwy, nasiona. Nie wiadomo czy dietę uzupełnia owadami.
Rozmnaża się prawdopodobnie w ciągu całego roku.
Może być 5-6 miotów w sezonie.
Ciąża trwa około 3 tygodni. Samica rodzi 1-8 młodych, średnio 4-6 w miocie.
Młode po urodzeniu są nagie i bezradne. Odstawienie następuje po około 17-20 dniach.

wypuszczanie osobnika Microtus quasiater po badaniach w terenie

Nie opisano żadnych podgatunków.

Gatunek uznawany za wrażliwy.
Wpisany w Dziennik Norm ( NOM - 059 - ECOL - 2001 ) jako bliski zagrożeniu.
Główne zagrożenie dla tego gatunku to utrata siedlisk z powodu urbanizacji i rosnącej działalności rolniczej.
Występuje w kilku obszarach chronionych.


W niewoli - brak danych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


KRS 0000069730